CRYPTO'PUCES 2013


SCHEDULE & SLIDES



[ Monday ] [ Tuesday ] [ Wednesday ] [ Thursday ] [ Friday ]

See program Crypto'Puces 2011


You are invited to send at crypto.puces@math.cnrs.fr
your proposals for papers, presentations, communications,... before April 25, 2013
.

Monday, May 27, 2013

16h05
Arrival of TER 81449 at the station in Toulon
16h14
Arrival of TGV 5164 and 9827
16h30 Departure of the bus (special "Crypto'Puces") from the bus station of Toulon (next to the train station of Toulon, left out) to the Tour Fondue
17h15 Arrival of the bus (special "Crypto'Puces") at the Tour Fondue
17h30 Departure of the shuttle boat (special "Crypto'Puces") to Porquerolles
18h00 Arrival at Porquerolles
18h15 Welcome
19h30 Dinner

Tuesday, May 28, 2013

09h30 Introduction, program and objectives
Pierre Barthélemy, IML, 30 minutes

 

10h00 Read/Write signals reconstruction using side channel analysis for reverse engineering
Damien Marion, XLIM, 30 minutes

 

10h30 Pause café

 

11h00 Formalism of physical attacks (abstract)
Hélène Le Bouder, EMSE, 45 minutes

pdf

3,18Mo

11h45 Attack type: FIRE (Fault Injection for Reverse Engineering)
Antoine Wurcker, XLIM, 30 minutes

 

12h15 Lunch

 

16h00 Security applications and NFC emergence Of Cloud Secure Element
Pascal Urien, Telecom ParisTech,45 minutes

pdf

2,74Mo

16h45 Benchmark experiments for hardware Trojans
Julien Francq, Cassidian CyberSecurity, 30 minutes

logo PDF

1,87Mo

17h15 End of the day

 

18h00
19h00
Aperitif at the Domaine Perzinski, sponsored by EtherTrust

 

19h30 Dinner

 


Wednesday, May 29, 2013

09h30 Creation of the EtherTrust company, for which markets and which links with the world of research
Pascal Urien, Telecom ParisTech, 30 minutes
pdf
2,25Mo
10h00 The risk of advertizing libraries on Android mobile devices
Lynn M. Batten
, Security Research Group, Deakin University, Victoria, Australia, 30 minutes
pdf
338ko
pdf
8,77Mo
10h30 Coffee break  
11h00 Roundtable discussion with participants from the industry:
"Embedded cryptography in industry: production and use"

Duration: 45 minutes.
 
11h45 On the conjecture on Exceptional Almost Perfectly Nonlinear functions
Florian Caullery, IML, 30 minutes
 
12h15 Lunch  
13h15
14h30

16h00
16h45
Departure to the semaphore Porquerolles
Start visiting the semaphore Porquerolles
presentation Spationav and AIS systems
End of visit semaphore Porquerolles
Back to IGESA
 
17h15 Power computation in a finite field
Robert Rolland, Acrypta, 30 minutes
pdf
229ko
17h45 Constant-time encoding points on elliptic curve of different forms over finite fields
Tammam Alasha, IML, 30 minutes
 
18h15 End of the day  
19h30 Dinner  

Thursday, May 30, 2013

09h30 Distribution patterns in the generalized Feistel
Gaël Thomas, XLIM, 30 minutes30 minutes

pdf

186ko
10h00 Differential security in database and complexity
Richard Lassaigne, IMJ, 30 minutes

pdf

5,5Mo
10h30 Coffee break  
11h00 Conducting fault injection attacks on microcontroller
Nicolas Moro, CEA-LETI, 45 minutes

pdf

1,14Mo
11h45 Presentation of the project ANR SIMPATIC
(SIM Practice and Theory Couplings)
Nadia El Mrabet, LIASD, 30 minutes

pdf

144ko

12h15 Lunch  
15h45
16h00

17h00
Departure to Fort Sainte-Agathe
Presentation of the National Park of Port-Cros (in the premises of Fort Sainte-Agathe) by Guillaume Sellier, Director of the National Park, 1h
Back to IGESA
 
17h15 ANSSI overview presentation
Adrian Thillard, ANSSI, 30 minutes
 
17h45 World oriented LFSR and construction of block companion matrices in a given conjugacy class (abstract)
Gilles Lachaud, IML, 30 minutes

pdf

233ko

18h15 End of the day  
19h30 Dinner  

Friday, May 31, 2013

09h30 On the importance of studying the robustness of new crypto algorithms against fault attacks: the case of pairings
Ronan Lashermes, CEA-LETI, 30 minutes
 
10h00 Advances in the use of the RNS representation for elliptic curve cryptography
Karim Bigou, IRISA, 30 minutes

pdf

34ko

10h30 Coffee break  
11h00 Secure-IC company and Smart-SIC Analyzer overview presentation
Robert Nguyen, Secure-IC, 45 minutes
 
12h00 Lunch  
13h00 Departure from IGESA  
13h30 Departure of the boat shuttle (special "Crypto'Puces") to the Tour Fondue  
14h00 Departure of the bus (special "Crypto'Puces") from the Tour-Fondue to the train station of Toulon  
14h45 Arrival of the bus (special "Crypto'Puces") at the train station of Toulon  
15h24 Departure of TER 81452 to Marseille  


SUPPORTING INSTITUTIONS
 
Institut de Mathématiques
de Luminy
Laboratoire d'Excellence
Archimède
EtherTrust

Agence pour les Mathématiques
en Interaction avec l'Entreprise
et la Société
 
Logo LabEx Archimède
logo EtherTrust
logo AMIES
       
© 2013 IML-CNRS - Updated june 19, 2013. EL